Hooggevoeligheid kinderen en volwassenen

Sensitief, gevoelig, hoog gevoelig, hoogsensitief; een aantal verschillende namen voor kinderen (en volwassenen) die de wereld om hen heen intenser beleven en ervaren. Hoogsensitieve kinderen nemen veel waar. Ieder mens én dier doet dat op zijn eigen manier; geluiden, kleuren, geuren, gevoel, smaak en sfeer. Eigenlijk alles wat we kunnen ervaren. Je zintuigen merken op of iets veilig is, of je kunt gaan ontspannen of dat je juist actief moet worden. Zo is de wereld een schat aan informatie. Ons systeem filtert automatisch dat waarvan hij denkt dat we het nodig hebben.

Als je sensitief (gevoelig) bent betekent het dat je filter relatief meer dan anderen binnen laat. De informatie komt eerst diep bij je binnen en checkt waar het hoort, voordat je reageert. Door te ervaren dat je de wereld op je eigen manier mag zien, voelen, horen en ervaren; ontdek je wat je wensen zijn, waar je grenzen liggen, hoe je het liefst beweegt en ontspant. En hoe je rust kunt vinden op de mooiste plek op aarde; je eigen lichaam, bij je eigen adem, bij je eigen krachtige gedachten en gevoelens; kortom bij jezelf.

In de ik ben oké training leren kinderen vaardigheden om hun gevoeligheid te herkennen en leren er mee om te gaan.

In de Power Puber training leren jongeren vanaf 11 jaar zichzelf een beetje beter kennen én begrijpen ( zie kopje aanbod kinderen en jongeren)

De Wijze ouder cursus geeft ouders tips en tools om hun gevoelig kind te begrijpen en te begeleiden.

Kindercoaching laat een kind en zijn ouder(s) weer in zijn kracht staan. Samen gaan we op zoek naar je kwaliteiten en leren we nieuwe vaardigheden. Coachee!! helpt kinderen in spelvorm hun eigen stappen te zetten op weg naar hun doel.

Als gevoelige kinderen merken dat ze vertrouwen kunnen hebben in een ander, dan is de basis gelegd om te vertrouwen in zichzelf. Vanuit die veiligheid kunnen ze open en vrij opgroeien. De wereld te ontdekken, soms te vallen, maar altijd weer op te staan. Sensitieve kinderen voelen zich daarom ook het meeste op hun gemak bij kinderen en volwassenen die voortdurend rustig, voorspelbaar en oprecht met hen omgaan. Dan durven ze zichzelf te laten zien en blijken het spontane, communicatieve, sociale, creatieve en intelligente kinderen te zijn die veel te vertellen hebben.

Test van Elaine Aron: hooggevoeligheid
1. Hooggevoeligheid bij kinderen en pubers
2. Hooggevoeligheid bij volwassenen