Veelgestelde vragen

Wat zijn redenen om naar een psycholoog te gaan?
Je kunt om diverse redenen behoefte hebben aan de hulp van een psycholoog wanneer je antwoord zoekt op problemen op het gebied van denken, voelen en doen. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om emotionele problemen, gedragsproblemen, sociale problemen, eetproblemen of slaapproblemen, zingevingsproblemen, relatieproblemen en vragen over terugkerende patronen in je leven, waarbij je vastloopt in jouw persoonlijkheid.

Waarom ga je naar een psycholoog?
Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out. Maar je kan ook goed bij een psycholoog terecht als je simpelweg niet lekker in je vel zit of het gevoel hebt ‘in de knoop’ te zitten.

Wat is verschil tussen een gewone psycholoog en een holistische GZ-psycholoog?
Een holistische GZ-psycholoog werkt mensgericht en geeft persoonlijk maatwerk. Mijn uitgangspunt in het geven van therapie is niet het vaststellen van psychische stoornissen. Ik werk holistisch: niet de ziekte of de klacht staat centraal, maar de mens achter de hulpvraag. Het betekent tevens dat ik de mens (lichaam, psyche en ziel) als één geheel zie en dus niet enkel kijk naar een deel of naar  een “psychische stoornis”. Als mensgerichte therapeut neem ik de tijd om samen met jou op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem, kijk ik niet alleen naar jouw hulpvraag, maar naar de gehele mens achter jouw hulpvraag en de mogelijke (dieper) gelegen oorzaak.

Kan ik zonder verwijzing naar een psycholoog?
Ja. Je kunt zomaar bij een psycholoog terecht. Echter voor een vergoeding vanuit de verzekering heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Check altijd eerst even of je behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt door jouw zorgverzekering.

Maar: wanneer de behandeling valt onder ‘complementaire’ of ‘alternatieve’ zorg, zit het sowieso niet standaard in je basispakket en heb je ook geen verwijsbrief nodig. Wel kun je dan een vergoeding aanvragen door de facturen door te sturen naar je zorgverzekering, mits dit in je aanvullende verzekeringspakket zit.

Heb ik een psycholoog of psychiater nodig?
Voor veel klachten is therapie bij een psycholoog voldoende, maar bij ernstige klachten kan een psychiater je verder helpen. Een psycholoog is een gedragswetenschapper, een psychiater een arts, die ook medicatie mag voorschrijven. Een psycholoog kan wel overleggen met een huisarts over medicatie, die je huisarts mag voorschrijven.

Wat niet zeggen tegen psycholoog?
Houd geen dingen achter en probeer zo open mogelijk te zijn naar een psycholoog. De professional die voor je zit zal niet over je oordelen. Psychologen zijn ook onderworpen aan het beroepsgeheim, dus niets dat je hun vertelt zal de kamer verlaten. Wees niet bang om moeilijke of pijnlijke onderwerpen te bespreken.

Wat voor vragen stelt een psycholoog?

  • “Hoe voel je je daarbij?” Ik denk dat deze vraag wel bij de klassieke therapeutische vragen hoort. …
  • “Wat zou jou helpen?” / “Wat heb je nodig?” …
  • “Waar komt dit gevoel vandaan?” …
  • “Wie kan jou hierin ondersteunen?” …
  • “Wat is de eerste stap?” …
  • “Hoe komt het dat je boos bent?” …
  • “Hoe zit je erbij?” …
  • “Ben je nu echt eerlijk?”

Wat kun je voorbereiden als je naar een psycholoog gaat?
Je voorbereiden op het eerste gesprek; enkele voorbeelden

  1. Wat zijn jouw klachten? Wat is je (levens)vraag?
  2. Hoe lang heb je die klachten al?
  3. Hoe/waardoor denk je dat de klachten of deze hulpvragen zijn ontstaan?
  4. Heb je zelf al iets geprobeerd om de klachten of de hulpvragen af te laten nemen?
  5. Gebruik je medicijnen?
  6. Wat wil je graag bereiken met jouw behandeling?
  7. Wil je dat jouw partner, kinderen of ouders bij jouw behandeling worden betrokken?
  8. Overige vragen?
  9. Hoe gaat het nu verder?
  10. Geeft de hulpverlener informatie over jou door aan jou?

Hoe kan een psycholoog je helpen?
Een psycholoog is er om je verder te helpen, je meer inzicht te geven in je eigen gedachtes, gevoelens en gedrag en te zorgen dat je hier meer invloed op krijgt en vooral dat je meer (zelf)bewustzijn en inzichten ontwikkelt. Het kan moeilijk zijn om het zo te zien, maar je investeert in jezelf en in je toekomst door de stap naar de psycholoog te zetten.

Wat doet een psycholoog met hooggevoeligheid?
Een psycholoog kan jou helpen om samen te onderzoeken wat je nodig hebt. Samen met de psycholoog kan je bijvoorbeeld kijken naar waar jouw kwaliteiten, jouw kracht liggen, hoe je beter om kan gaan met de prikkels om je heen en hoe je ervoor zorgt dat je als HSP in balans blijft.

Hoe lang duurt een eerste gesprek bij psycholoog?
Als het goed voelt kunnen jullie vanaf de volgende sessie samen op weg. Een 1e gesprek of ook wel intakegesprek kan een verschillende duur hebben. Op mijn praktijk is een eerste gesprek altijd 90 minuten. Vraag gerust informatie bij het maken van deze afspraak.

Hoe begint een psycholoog een gesprek?
In het eerste gesprek legt je jouw probleem voor. De psycholoog stelt je veel vragen om alle facetten van het probleem en de diepere achtergrond daarvan in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat jouw achtergrond is, wat de aanleiding van de klachten of je hulpvraag is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen en of je al eerder elders psychologische hulp hebt gehad.

Wat kan een psycholoog voor mij doen?
Meestal maakt een psycholoog een behandelplan samen met jou. Samen bekijk je het probleem waarmee je worstelt. Je leert anders naar jezelf en naar jouw omgeving te kijken. Je ontwikkelt meer bewustzijn, inzicht en je oefent met ander gedrag.

Hoe lang is de wachtlijst voor een psycholoog?
De gemiddelde wachttijd in Nederland voor een psycholoog is momenteel 8 tot 16 weken. En als je een specifieke behandeling nodig hebt, zoals EMDR-therapie, kan dit oplopen tot wel 6 maanden. Op mijn praktijk hanteer ik geen wachtlijst.

Praten met een psycholoog
Praten met een psycholoog mag en kan altijd en helpt je verder in het leven. We maakten een lijst met redenen waarom mensen bij ons aankloppen, want er zijn ontzettend veel situaties waarin een psycholoog met je mee kan denken en je verder kan helpen.

1. Als je nieuwsgierig bent of het gevoel hebt dat je er baat bij hebt
Soms weet je niet zo goed welke gedachten of gevoelens je dwars zitten, maar weet je wel dat je graag je hart wil luchten. Als dat gevoel je bekruipt – ook al weet je nog niet zo goed hoe je het onder woorden moet brengen – kan een psycholoog je helpen om te ontdekken wat het precies is en hoe je ermee om kunt gaan.
2. Als je taken blijft uitstellen
Uitstelgedrag is heel normaal, maar kan wel vervelend zijn. Een psycholoog helpt je meer focus te krijgen, beter te plannen en jouw uitstelgedrag aan te pakken. 
3. Als je gezonder wilt leven
Gezond leven draagt bij aan hoe jij je mentaal voelt. Voeding en beweging zijn een essentieel onderdeel van een gezonde geest. Waar begin je? Welke onderdelen zijn van invloed? En hoe houd je dit vast?
4. Als je beter je grenzen aan wilt geven
Door het stellen van grenzen geef je eerlijk aan een ander aan wanneer je ergens wel of niet tijd en energie in kunt steken. Zo ga je meer leven volgens jouw waarden en zorg je beter voor jezelf. De één kan dit beter dan de ander. “We willen het graag goed doen voor de ander.” Een psycholoog helpt je om hier beter in te worden.
5. Als het niet goed gaat in je relatie of vriendschap
Jouw relaties, zowel met je partner als met je familie, vrienden of collega’s, zijn belangrijk voor je mentale gezondheid en van grote invloed op jouw geluksgevoel. Of het nu gaat om het gevoel dat jouw leidinggevende je niet serieus neemt of dat je het moeilijk vindt om iemand te vertrouwen, een psycholoog helpt jouw relaties te verbeteren.
6. Als je hulp wilt bij het nemen van een grote beslissing
Niet iedereen is even besluitvaardig. Met name bij een grote beslissing kan je het gevoel hebben dat je een grote verantwoordelijkheid met je meedraagt. Een psycholoog helpt jou om beter zicht te krijgen op de situatie en de mogelijkheden, zodat jij tot een goed besluit kunnen komen.
7. Als je meer rust in je leven wilt inbouwen
Onze levens zijn druk en we vliegen van hot naar her. Vaak zonder te genieten van dit moment, hier en nu, en zonder rust te nemen. Een psycholoog kan jou helpen meer rust in te bouwen in het daglijks leven en kan je helpen met mindful-oefeningen. Niet alleen om stress te voorkomen, maar ook om veerkrachtiger te zijn in uitdagende situaties en meer plezier te ervaren.
8. Als je piekert of stress hebt
Stress is niet altijd slecht. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek, deadline of andere uitdagende gebeurtenis.
Heb je, naast piekergedachten, ook wel eens lichamelijke klachten zoals een continue hoge hartslag, druk op je borst of slaap je slecht? Dit betekent dat de stress naar de verkeerde kant is doorgeslagen. Praten met een psycholoog helpt je als je merkt dat je bijvoorbeeld niet van je vrije tijd kan genieten of als je je druk maakt om de toekomst.
9. Als je meer balans zoekt in het leven
Elke dag moeten we ontzettend veel van onszelf: werken, sporten, er voor de kinderen zijn of leuke dingen doen met vrienden. Maar we hoeven niet altijd productief te zijn en overal bij te zijn. Sterker nog: dat is op de langere termijn ook niet mogelijk. Er is een kans dat dingen je meer energie kosten in plaats van opleveren. Met als gevolg dat je opbrandt. Het vinden van een goede balans tussen in- en ontspanning helpt je om je leven anders in te richten.
10. Als je slecht(er) slaapt
Slaap is het moment waarop jouw lichaam zich fysiek en mentaal herstelt. Het verwerkt alle indrukken van de dag en maakt zich weer klaar voor een nieuwe. Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan jouw slechte nachtrust, maar wat de oorzaak ook is: slecht slapen breekt je op in het dagelijks leven. Gelukkig valt hier in de meeste gevallen veel aan te doen. Een psycholoog helpt jou bij het vinden van ritme en het verbeteren van je slaap.
11. Als je meer zelfvertrouwen wilt
De manier waarop we naar onszelf kijken verschilt van dag tot dag, maar het is fijn als jouw zelfbeeld voornamelijk positief is. Dit maakt dat je stevig in je schoenen staat en het beste uit jezelf haalt. Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Merk jij dat jouw onzekerheid je tegenhoudt of heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Praten met een psycholoog kan je de inzichten geven om zelfverzekerder in het leven te staan.
12. Als je je somber voelt
Emoties fluctueren van dag tot dag of moment tot moment. Je soms somber voelen is . volkomen normaal. Beschouw het als iets dat los staat van wie je bent en maak geen onderscheid tussen degene die op dit moment somber is en degene die goed in zijn vel zit. Je bent één en dezelfde persoon. Een psycholoog helpt je om met afstand naar jou gedachten te kijken en te accepteren dat het normaal is om je soms wat somberder te voelen.
13. Als je op zoek bent naar meer zingeving in je werk
Een groot deel van ons leven brengen we werkend door. Het kan dus maar beter een leuke plek zijn waar je het naar je zin hebt. Voel je je verbonden met wat je doet, gesteund door je collega’s en trots op je prestaties? Jouw werkgeluk heeft een grote invloed op je mentaal welzijn. Het beste uit jezelf halen geeft energie en zorgt ervoor dat je het maximale bereikt.
14. Als je jezelf beter wilt leren kennen
Soms ligt er niet per se een concrete uitdaging ten grondslag aan een gesprek met een psycholoog. Als je jezelf beter wilt leren kennen, helpt een psycholoog je om te reflecteren op situaties. Hij houdt hij je een spiegel voor en vraagt waar nodig door. Zelfreflectie is niet altijd even makkelijk. We hebben allemaal onze blinde vlekken, een psycholoog kan je hier goed in ondersteunen.
15. Als je op zoek bent naar jouw doel of niet goed weet wat je belangrijk vindt
Het hebben van een doel of (betekenisvolle) baan die bij jou past, is van invloed op een gezonde geest. Maar hoe weet je wat er bij je past of wat jou gelukkig maakt? En hoe streef je die idealen vervolgens na? Praten met een psycholoog helpt jou om te ontdekken waar je blij van wordt en wat belangrijk voor je is.
16. Als je het beste uit jezelf wilt halen
Er hoeft niet direct een aanwijsbare reden te zijn om met een psycholoog te praten. Als jij je goed voelt, kan een psycholoog je bijvoorbeeld stimuleren om bepaalde stappen te nemen of helpen om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

Wat zijn lichte psychische problemen?
In het kort. Je voelt je bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Door zulke psychische klachten heb je minder plezier in het leven. Psychische klachten ontstaan vaak als er meer problemen zijn of heftigere dingen gebeuren dan je aankunt.

Wat gebeurt er als je psychische problemen hebt?
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.

Wat zijn de 5 meest voorkomende psychische aandoeningen?

  • Angst en paniek stoornissen.
  • Depressie.
  • Persoonlijkheidsstoornis (o.a. borderline)
  • Psychotische stoornis.
  • Eetstoornis (anorexia nervosa en boulimie)
  • Autisme.

Heb je een verwijzing nodig voor therapie?
Misschien wil je graag bij een psycholoog langs, maar ga je liever niet eerst met je verhaal naar de huisarts voor een verwijzing. Kan je direct naar een psycholoog, zonder verwijzing? Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing naar psycholooog.

Wat is het verschil tussen psychische en psychiatrische problemen?
‘Onder psychiatrische aandoeningen versta ik de ernstigere ziektebeelden. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ernstige depressies, angststoornissen en psychoses of psychiatrische problematiek bij dementie. Bij psychische aandoeningen gaat het om lichtere vormen daarvan, zoals bijvoorbeeld somberheid bij rouw.

Wat is het verschil tussen psychisch en mentaal?
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.

Wat gebeurt er als je psychische problemen hebt?
Psychische klachten hebben te maken met gevoelens, gedachten en gedrag. U voelt zich bijvoorbeeld somber, gespannen, eenzaam of moe. U maakt zich misschien veel zorgen, denkt steeds aan angstige situaties of bent snel geïrriteerd. U kunt zich moeilijk concentreren, bent verward of slaapt slecht.

Waardoor krijg je psychische klachten?
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt in  je leven kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening. Kortom er zijn biologische (w.o. genetische), psychische en sociale factoren, die hieraan kunnen bijdragen.

Hoe weet je of iemand psychische problemen heeft?
Gedrag waar je op kan letten zijn: nieuwe/toegenomen concentratieproblemen, slaapproblemen, gejaagdheid of onrust, opvliegendheid, maar ook problemen met voeding of gebruik van alcohol of drugs, terugtrekgedrag of isolement, wisselende stemming en soms een passiviteit, waarbij iemand minder of geen activiteiten meer onderneemt. Het is voelbaar aan reacties en emoties; soms vind je dat “iemand niet meer zichzelf is”. Wanneer we (even) niet lekker in ons vel zitten, merk je dat aan de manier waarop we ons uiten.

Wat zijn kenmerken van een psychische aandoening?
Nervositeit en rusteloosheid. Minderwaardigheidsgevoel, hevige schuldgevoelens. Minder concentratievermogen. Niet meer helder kunnen denken en besluiteloosheid. Uiteraard hangt dit sterk af van de mate waarin en ook langdurig het is, want iedereen is wel eens nerveus, rusteloos of heeft zijn dag niet. En als je bijvoorbeeld veel meemaakt in je leven heb je ook gewoon tijd nodig om iets te verwerken en een plek te kunnen geven.

Wat valt onder een crisissituatie?
Een algemene definitie van crisis luidt: een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt. Het woord ‘crisis’ heeft meestal een negatieve lading. Je kunt een crisis echter ook zien als een stap die uiteindelijk weer bijdraagt aan groei en als een kans om te groeien

Wat is een emotionele crisis?
Een psychische crisis is een (meestal acute) psychische noodsituatie, waarbij de gebruikelijke hulp en/of middelen om het evenwicht te bewaren niet meer helpen. De psychische spanningen lopen heftig op. Je voelt je bijvoorbeeld diep ellendig en je wordt misschien agressief tegen jezelf of tegen anderen.

Welke personen alarmeer je bij een crisissituatie?
Direct hulp nodig?

  • Bel je huisarts of diens vervanger. De huisarts verwijst jezo nodig naar de crisisdienst.
  • De Luisterlijn (088 0767 000). Dag en nacht bereikbaar voor een luisterend oor.
  • 113 zelfmoordpreventie (0800-0113): eerste hulp bij levenspijn, 24 uur per dag. …
  • In een noodgeval belt u 112.

Wat is een acute psychische crisis?
Tijdens een psychische crisis zijn jouw psychische klachten zo hevig, dat ze jouw dagelijks leven helemaal verstoren. Mogelijke verschijnselen zijn: Je voelt je diep ellendig, jouw leven lijkt totaal zinloos. Je voelt je heel angstig.

Wat is psychisch gezond?
Mentale gezondheid gaat over cognitief (denken), emotioneel (voelen) en sociaal welzijn. Mentaal gezonde personen voelen zich over het geheel genomen tevreden, zijn in staat om te genieten, denken positief, kunnen omgaan met tegenslagen en zijn tevreden met hun sociale relaties.

Is stress een psychische klacht?
Dingen om je heen veranderen, en daar moet je je op aanpassen. Stress is dus een normaal en nuttig proces maar je kan er ook last van hebben. Wanneer de stress te veel wordt of te lang duurt kan het leiden tot psychische- en lichamelijke klachten.

Wat zijn de symptomen van teveel stress?
Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.

Wie kan ik bellen als ik eenzaam ben?
De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief).

Welke soorten eenzaamheid zijn er?
Er bestaan meerdere categorieën van eenzaamheid. Elk met net weer een andere nuance. De meest voorkomende drie soorten zijn emotionele, sociale en existentiële eenzaamheid.

Wat is emotionele eenzaamheid?
Bij emotionele eenzaamheid ervaar je gevoelens van verdriet en leegte omdat je een emotionele verbinding mist met dierbaren. Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner. Er is een emotionele behoefte. Het betekend dat je jouw verhaal niet kwijt kunt bij je partner, vrienden of collega’s. Het is lastig om jezelf te zijn als je bij hen in de buurt bent, dus zelfs met anderen om je heen voel jij je eenzaam. Andere redenen kunnen zijn:

  • Het ontbreken van een partner of hele goede vriend.
  • Het verliezen van een sterke verbinding met iemand die het dichtst bij je staat. Bijvoorbeeld door een vertrouwensbreuk in de relatie of het overlijden van een dierbare. Het ontbreken van een waardevolle verbinding kan ook lang voortduren.
    Een emotionele verbinding met een ander ontstaat als je persoonlijke en intieme momenten en gedachten met elkaar deelt. Zonder deze verbinding kan je emotionele eenzaamheid ervaren, zelfs als je een grote groep vrienden hebt.

Wat is sociale eenzaamheid?
Bij sociale eenzaamheid mis je een sociale band met mensen waarmee je je identificeert. Je voelt je niet prettig. Je hebt het gevoel dat het je ontbreekt aan vrienden, dat ze niet beschikbaar zijn of je ervaart jezelf als anders dan de meeste anderen. Je ervaart de neiging om je sociaal terug te trekken, waardoor je minder met anderen in contact staat. Je kan een intieme, emotionele band met je partner hebben en alsnog sociale eenzaamheid ervaren. Als je niemand hebt om mee af te spreken om iets leuks te doen, dan kan dit het gevoel versterken er niet bij te horen.

Wat is existentiële eenzaamheid?
Existentiële eenzaamheid gaat over zingeving.
Je voelt je verloren, je mist het gevoel van bestemming en weet niet goed waarom jouw leven ertoe doet. Bij existentiële eenzaamheid ervaar je gebrek aan houvast en ben je op zoek naar de betekenis van het leven, of jouw rol daarin. Je voelt je eenzaam in de realisatie rondom deze grote thema’s.Je kan een intense emotionele band hebben met een partner of goede vriend, een fijn sociaal netwerk met vrienden, en je alsnog alleen in de wereld voelen.

Meer over eenzaam zijn
Herken je jezelf in een of meerdere vormen van eenzaamheid? Lang blijven rondlopen met een gevoel van eenzaamheid kan gevolgen hebben. Leer omgaan met eenzaamheid door mogelijke veranderingen aan te brengen in je sociale leven en in je gedrag. Zit je nog op school of studeer je? Kom meer te weten over eenzaamheid bij jongeren.

Waarom is eenzaamheid zo pijnlijk?
Op het moment dat iemand voelt er niet bij te horen, buitengesloten te zijn, geen verbinding te hebben met de anderen, is dat te zien. Daarom is het een lichamelijk fenomeen: je kunt het meten in de hersenen. Opvallend is dat eenzaamheid in precies hetzelfde deel van de hersenen te ziens is als lichamelijke pijn.

Waarom voel ik me zo alleen?
Denk bijvoorbeeld aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onvermogen anderen te vertrouwen, sterke verlegenheid, of emotionele instabiliteit. Eenzaamheid komt relatief vaak voor bij mensen met psychische klachten, zoals een angststoornis, depressie of autisme.

Waarom zijn mijn emoties zo heftig?
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf, maar zeker ook onderliggend trauma of een traumatische jeugd.

Waarom reageer ik zo heftig?
Veelal heeft dat te maken met een trauma. Een trauma is een ander woord voor een ‘wond’, maar dan psychisch. Het punt is dat je dan als het ware terugvalt in een emotie van vroeger die niet echt past bij de situatie in het nu. Dat komt omdat je door iets in het hier en nu wordt getriggerd, waardoor een situatie van vroeger wordt opgeroepen met de daarbij opgeroepen emoties en gedrag.

Tips om het gevoel in je relatie terug te krijgen

  1. Hou het niet voor je, maar ga met elkaar in gesprek. Goede communicatie vormt hét fundament van elke relatie. …
  2. Ga niet op zoek naar het gevoel dat je ’toen’ had. …
  3. Doorbreek de onderlinge strijd. …
  4. Maak tijd voor elkaar en nieuwe herinneringen samen.

Hoe weet je dat je mentaal “op” bent?
Mentale oververmoeidheid wordt gekenmerkt door andere symptomen dan fysieke vermoeidheid. Zo hebben mensen die geestelijk uitgeput zijn volgens de Hersenstichting vaak moeite zich te concentreren en zijn ze sneller afgeleid. Ook hebben ze een korter lontje en moeite om belangrijke beslissingen te nemen.

Waarom moet ik overal om huilen?
Huilen is eigenlijk iets heel moois: je lichaam troost zichzelf. Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er ‘endorfinen’ vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht.

Wat is een emotionele blokkade?
Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel. tegenstrijdige gevoelens hebben waardoor je niet weet wat je moet doen, of vlucht voor je gevoel.

Waarom voel ik me zo rot?
Er zijn aantal dingen die op dit moment onbewust voor een rot gevoel kunnen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: Je hebt het heel druk, waardoor je niet aan ontspanning toe komt of stress hebt. Je hebt juist te weinig te doen, waardoor je je verveelt of geen voldoening uit de dag haalt.

Wat moet je doen als je jezelf kwijt bent?
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.

Hoe voelt het om jezelf kwijt te zijn?
Jezelf kwijt zijn is een pijnlijk gevoel. Soms is het nodig omdat dat gevoel ervoor zorgt dat er een veranderkracht vrijkomt. Door je gevoel te (h)erkennen en te onderzoeken, ontstaat er ruimte om af te stemmen op de kans die zich voordoet. Onder je pijn zit namelijk verlangen.

Waarom voel ik me zo leeg?
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.

Wat is abnormale vermoeidheid?
Bij een vermoeidheidsprobleem wordt het functioneren beperkt door een langdurige periode van vermoeidheid. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis.

Wat zijn de kenmerken van eenzaamheid?
Symptomen eenzaamheid

  • Een verdrietig, leeg, machteloos of angstig gevoel.
  • Negatieve gedachten en een laag zelfbeeld.
  • Sociale onhandigheid, verlegenheid, onzekerheid, moeilijk contact leggen, gepest worden.
  • Claimgedrag versus vermijdingsgedrag.
  • Niet in staat zijn om de eenzame situatie te veranderen

Waarom kom ik tot niets?
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.

Wat zijn de drie belangrijkste symptomen bij een burn-out?
De klachten bij een burn-out: je hebt 3 of meer spanningsklachten. Zoals: lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel; geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden en prikkelbaar zijn. Zie ook: https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/burn-out.

Zorgwijzers: dit zijn kennisdossiers die, vaak in samenwerking met zorgverleners of andere zorgprofessionals, met grote zorg zijn samengesteld om je vooruit te helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan burn-out, depressie, autisme, maar ook diabetus, sportblessure of een opgeblazen buik gevoel. Via deze link vind je een overzicht van diverse zorgwijzers, die je verwijzen naar algemene zorginformatie. Kijk naar de link: https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers