Lichaamswijsheid

Lichaamswijsheid als gids; dat is wat je leert ervaren en toepassen in lichaamsgerichte oefeningen in mijn therapie. Het menselijk lichaam geeft vaak eerlijker en preciezer aan wat onze werkelijke intenties zijn, hoe we ons eigenlijk voelen en wat we echt nodig hebben dan we met woorden kunnen zeggen.

Het belang van lichaamswijsheid wordt steeds meer erkend en geïntegreerd in opleidingen, bij organisaties en in het dagelijks leven. O.a. is dit merkbaar aan de vele mensen, die een mindfulness-cursus hebben gevolgd. Ik bied in mijn therapie een integrale aanpak van het werken met lichaamsbewustzijn en lichaamscommunicatie. Je krijgt daar inzicht in hoe feilloos het lichaam ons dient als feedbackmechanisme, hoe je lichaamswijsheid kunt benutten in je leven en welke betekenis je kunt geven aan lichaamssignalen (als achtergrond voor je psychische problemen).

Luister naar je ingevingen
‘Ik heb geleerd dat ik mijn ingevingen kan toetsen aan mijn hart en mijn fysieke sensaties: word ik er blij van en krijg ik er energie van? Als kind herinner ik mij hoe direct en duidelijk die sensaties waren. Ik herinner mij ook, dat ik later expliciet stilstond bij de vraag: kan ik mijn beslissingen baseren op de feedback die mijn lichaam en mijn gevoel me geven? Is dit niet te simpel? Maar ik leerde erop te vertrouwen, want anders kreeg ik net zo direct een terugslag en gebeurden er dingen die ik niet wilde. Ik zie dit principe steeds weer terug bij de mensen met wie ik werk.

Vragen vanuit je lijf
Oplossingen ontvouwen zich vaak vanzelf als je stevig verankerd blijft in je lichaam, als je in je lichaam woont. Je kunt jezelf hierop elk moment checken door de volgende basale vragen te stellen:

  1. Ben ik aanwezig waar ik nu ben?  Voel ik me thuis op mijn plek?
  2. Geniet ik van mijn lichaam? Voel ik me thuis in mijn lichaam?
  3. Kom ik krachtig op voor mijn sociale behoeften? Voel ik me thuis in het maatschappelijke verkeer?
  4. Omarm ik mezelf nu in wie ik ben? Ben ik vriendelijk naar mezelf?
  5. Druk ik me vrij uit? Ben ik vrij van belemmerende overtuigingen in mijn expressie?
  6. Mag ik zonder voorwaarden zijn wie ik nu ben? Accepteer ik mezelf zonder voorwaarden?
  7. Voel ik me welkom in deze wereld? Kan ik mij overgeven aan hoe het nu is?

Onze vitale kwaliteiten komen tot uiting als ze geladen zijn met energie vanuit een natuurlijke beweegkracht. Je bent dan in je element. Vanuit het contact met de dynamiek van je levensenergie zullen bepaalde impulsen zich aandienen. Deze  kun je vooraf niet bedenken. Ze komen op de manier die bij jou past. Je ervaart ze als je je ervoor openstelt en als je ervoor zorgt dat je present bent in je lichaam.‘