Vertrouwen op je intuïtie
Het ontwikkelen van vertrouwen op je intuïtie is gebaseerd op:
- geloof in de kracht en werking van jouw intuïtie
- verlangen is je toekomst voor je zien en het bereiken van je doel met behulp van je intuïtie
- verwachting dat jouw intuïtie uitstekend werkt en je helpt, creër jezelf
Het vertrouwen op je intuïtie is dus een mindset, geloven dat jij kunt vertrouwen op je intuïtie.
Hoe volg je je hart en intuïtie?
Het kenmerk van spanning en stress is dat we uit balans raken en van daaruit verkeerde beslissingen nemen, te afwachtend zijn of op andere manieren ineffectief worden. In de huidige tijd van veranderingen en onzekerheden op velerlei vlakken is het belangrijk om de juiste koers te kiezen. Intuïtie kan je daarbij uitstekend helpen.
Hoe:
1.Blijf vertrouwen op jezelf en selecteer zorgvuldig wat je hoort en leest en wat daarin voor jou van belang is. Als je bang bent dat er iets mis gaat, kun je geneigd zijn om negatief te gaan focussen, met andere woorden om bevestiging te zoeken voor die angst. Dit vergroot de spanning en vermindert je mogelijkheden om te komen tot goede besluiten. Je intuïtie is daarin een goed hulpmiddel, omdat deze vrij van angst is en in contact staat met je hogere zelf. Daardoor is je intuïtie een betere raadgever. Echter, je rationele geest heb je ook niet voor niets en helpt je om plannen uit te voeren, feiten op een rijtje te zetten en kaders te scheppen.
2.Neem de tijd om in contact te blijven met jezelf en je intuïtie. Je intuïtie geeft signalen via de zintuigen, dus door beelden, geluiden en gedachten, gevoelens, lichamelijke gewaarwordingen, geuren, smaken en combinaties daarvan. Wil je deze signalen opvangen dan is er focus nodig. Daarin kan mindfullness en meditatie erg helpen. Maar in de tuin werken, repeterende klusjes doen of sporten kan even goed werken.
3.Hou de verantwoordelijkheid altijd bij jezelf. Ook als dat ogenschijnlijk niet terecht is. Het voordeel hiervan is dat je blijft zoeken naar mogelijkheden en kansen in jezelf om je doelen te bereiken. Je kunt altijd in beweging komen met een vraag zoals: “wat kan ik hier aan doen?” helpt je altijd. Als je “slachtoffer” bent, dan stopt alles en zie je ook geen oplossingen meer.
4.Energie wijst de weg. Ben altijd alert op hoeveel energie je hebt, krijgt en verliest. Energieverlies is altijd een teken dat je moet kijken naar je omstandigheden en onderzoeken wat de oorzaak is van het energieverlies. Vaak zitten hier ook patronen in die veelzeggend zijn. Als je bij bepaalde personen moe wordt (dus energie verliest) dan betekent dit dat je zelf iets doet (hou de verantwoordelijkheid bij jezelf!) waardoor je moe wordt, op het moment dat je je dit realiseert kun je ingrijpen en er iets aan veranderen.
5.Verbind je met anderen en werk samen. Mensen zijn sociale wezens en het blijkt uit steeds meer onderzoeken dat dingen samen doen, kennis delen, anderen gelukkig(er) maken onszelf ook helpt. Door te verbinden en te delen krijg je waardevolle informatie en uitwisseling en daardoor hulp. In het samenwerken leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je jezelf. Als je mensen kiest die jouw waarden delen en ook kritisch en open durven zijn, dan kun je echt groeien. Hiermee draag je ook bij aan het grotere geheel en wordt de wereld iets beter.
6.Neem stappen en blijf in beweging. Wanneer ik mensen coach dan kan ik hierdoor het potentieel vrijmaken op allerlei manieren, maar er is pas resultaat als iemand in actie komt. Inzicht zonder handeling geeft geen verandering. Dus daag jezelf uit en heb de moed om dat te doen wat je allang aanvoelt dat nodig is. Ga op zoek naar die baan die je al lang wilt, stop met die vriendschap die niet meer bij je past, plan die vakantie waar je al zolang over praat en neem je dromen serieus en kijk wat je ermee in je leven kunt doen. Je ingevingen zijn er niet voor niets.
7.Ken jezelf. Je leert jezelf nooit écht kennen, ook omdat iedereen steeds in ontwikkeling blijven, maar ook omdat een ieder blinde vlekken heeft en soms kun je zelfs een vreemde voor jezelf zijn. Maar het streven om jezelf te leren kennen helpt je wel degelijk verder. Als je weet wat je valkuilen zijn, wat je patronen zijn, wat je behoeftes en verwachtingen zijn, je kwaliteiten, waarden en wensen, dan loopt je leven soepeler en ben je effectiever in je leven. Je intuïtie leg je pas écht bloot als je weet welke rationele (ego-)redenen je hebt om er niet naar te luisteren, het te negeren of weg te redenen.
Oefening: Denken – (lijfeljk)Voelen – (innerlijk) Weten
(leren vertrouwen op je intuïtie)