Ademtherapie en stembevrijding

Ademtherapie is een techniek om lichamelijke blokkades te verkennen en los te laten, zodat we intenser durven ademen en leven. Je stem is een instrument om dichter bij jezelf te komen. Je stem is een instrument om dichter bij jezelf te komen. Met je stem breng je in beweging wat vast is komen te zitten. Je stem laten horen is jezelf laten horen met jouw unieke klanken. Via je ademhaling en stem kun je laten horen wat er in jou leeft. Dat werkt bevrijdend.

Stembevrijding is geen methode. Het is geen vaststaande vorm, geen inmiddels beproefde manier om je stem beter te gebruiken of om te leren zingen – al kan dat wel het gevolg ervan zijn. Nee, stembevrijding gaat over iets wezenlijks anders. Stembevrijding is een verlangen. En het is niet zomaar een verlangen: het is een universeel verlangen, dat alle mensen met elkaar delen. Of eigenlijk nog preciezer: het zijn twee verlangens die bij elkaar horen, maar wel goed te onderscheiden zijn.

Het eerste verlangen is: in alle vrijheid zijn wie je bent en vandaaruit je stem laten horen. Niet meer gehinderd door hoe het hoort, niet geremd door oordelen van anderen of van jezelf, niet belast door verwachtingen. Jouw stem, die uniek is en als enige in staat is om jouw verhaal te vertellen. En niet onbelangrijk: om jouw lied te zingen, dat iedere keer weer anders zal zijn, maar altijd van jou. Dat verlangen naar werkelijk vrije expressie vanuit een oprecht gevoel van waardigheid is een diep menselijke behoefte. Alles in ons verlangt ernaar om gezien te worden, gehoord, gedeeld. En uiteindelijk, vroeger of later: om bezongen te worden. Want een stem is pas werkelijk vrij als hij ook de met niets te vergelijken vreugde van het zingen kent. Dat kan moed vragen en overgave, maar het vergt geen specifiek talent dat sommigen wel hebben en anderen helaas niet.

Het tweede verlangen is: verbinding. Ik ben dan wel een uniek wezen met een unieke stem, maar ik verlang ernaar om me deel te voelen van een geheel. Ik verlang naar contact, sterker nog, ik kan niet zonder. Ook hier is de stem cruciaal. Samenzang is niet voor niets één van de meest verbindende ervaringen die er bestaan. Waar mensen in vrijheid samen zingen daar hoort iedereen erbij.

Tijdens stembevrijding zing jij jezelf vrij. Je laat  jouw klanken en jouw zingende stem horen. Jouw waarheid wordt gehoord en erkend in een veilige setting. Stembevrijding helpt onder andere bij het aan het licht brengen en loslaten van blokkades, angst en trauma. Dit brengt jou een gevoel van vrijheid, verbondenheid en vertrouwen. Je ontdekt dat alles in jou er écht toe doet.